Historia

Historia

MFK startades upp i kommunal form redan 1986 som ett fritids för barn i åldern 10–12 år i Mariaskolan under dåvarande rektorns ledning. Under åren 91–97 bedrevs verksamheten i form av en ideell förening där vi hade föräldramajoritet i styrelsen och en hybrid där vi fortfarande var anställda av vår stadsdel i Stockholm. Mariaskolans åk.3 barn ingick i Maria Fritidsklubb från 1993 och vi skapade då avdelningen Maria Miniklubb (MMK). MMK drivs som ett fritidshem medan MFK är en fritidsklubb.


1997 knoppade vi av helt och bildade Maria Fritidsklubbs Ekonomiska Förening. Vi fick då möjlighet att anställa vilka vi ville och styrelsen bestod av tre personer. De i styrelsen är de samma som arbetat på MFK sedan 1986, 1989 respektive 1991. De är också huvudmän för föreningen än i dag. Vi hade då ca 300 inskrivna barn och ca. 20 anställda pedagoger.


Från och med höstterminen 2022 drivs hela verksamheten MFK och MMK som fritidshem. Vi får numera en större ersättning för våra åk.4–6 barn (elever) från utbildningsförvaltningen och behöver samtidigt ha ett strategiskt lärande för våra åk. 4–6 elever på samma sätt som vi tidigare har haft för våra yngre elever på MMK. Personalstyrkan har utökats med fyra lärare i fritidshem och är nu 25 anställda pedagoger på våra ca. 310 inskrivna elever.