Maria miniklubb årskurs 3 (MMK)

Välkommen till MMK-Maria Miniklubb!
Verksamheten är för barn i år 3. Hemvistet är den centrala punkten för våra 3:or. Till hemvistet går barnen efter skolan och äter mellanmål innan de sprider ut sig på olika aktiviteter.
På hemvistet kan man också spela spel, baka eller bara sitta och prata. Det finns även ett lugnt rum där man kan läsa och lyssna på musik. Utöver hemvistet erbjuder vi en mängd olika aktiviteter på olika platser i huset såsom skapande, idrott, musik, tv-spel , filmverkstad m.m.
Miniklubben ligger i nära anslutning till Tantolunden och Zinkensdamms IP.
Här på MMK är vi 11 anställda. MMK har heldagsöppet under alla lovdagar. Varje vecka mailar vi ut Maria Mininytt, vår tidning, till barn och föräldrar.

Mellanmålet
Varje dag står en mellanmålsbuffé uppdukad och här erbjuds flera sorters bröd, pålägg, frukt och grönsaker, yoghurt med bär, müsli, te och smaksatt vatten.
Mellanmmålet på MFK serveras varje dag fram till klockan 15.30. Kl 16.00 ställer vi fram frukt.Idrott
Idrotten drar till sig ett stort intresse på MMK. På idrotten får barnen prova på olika sporter och lekar. På idrotten ska det vara roligt för alla och därför delar personalen in barnen i olika lag, så att ingen ska känna sig utanför. Gymnastiksalarna är en av de platser där barnen får träffa “de äldre”, dvs mellanstadieeleverna. De flesta aktiviteterna är gemensamma med mellanstadiet men det finns idrotter och lekar som bara är avsedda för 3-orna.
Personalen har god regelkunskap i många olika sporter. Detta är en förutsättning eftersom många barn tar idrott på största allvar, så måste också vi göra det.
För att göra det extra roligt så arrangerar vi olika turneringar som Handbolls EM, MFK Open i tennis, Fotbolls EM och mycket andra spontanturneringar. Eftersom personalen delar lagen så behöver man inte vara en stjärna i idrott för att kunna vara med, och kanske till och med vinna en turnering som betyder mycket för barnen.

Skapande
På Lilla Skapande får treorna använda sin fantasi och kreativitet för att göra allt från pärldjur och halsband till hemstöpta ljus och gipsfigurer.
Barnen får möjlighet att experimentera och prova på att arbeta i olika material utan krav på att göra ”fina saker”. Tyngdpunkten ligger på den skapande processen och inte i det färdiga resultatet.
Barnen uppmuntras att ta tillvara sina egna idéer och våga prova. Vi arbetar också efter olika teman som grund för inspiration. Det finns fortfarande mycket utrymme för egna idéer och användning av olika material och tekniker. En del temaperioder avslutas med utställningar.

Guldgruvan
I Guldgruvan finns datorer med internetuppkoppling och olika tv-spelskonsoller. Barnen får boka max en tid per dag. I Guldgruvan finns två pingisbord och ett biljardbord.

Biljard

När vi spelar biljard på MMK brukar vi spela tre olika varianter; eightball (Åttaboll), Nineball (Nioboll) och “skarbövikaren”.
Varje torsdag så avgörs en deltävling av biljardturneringen som sträcker sig över en termin.  I slutet på varje termin så har vi en stor prisutdelning där medaljer, utmärkelser och fair play priser från olika verksamheter delas ut.

Pingis
Varje vecka har MMK turnering i Pingis. Resultaten av dessa turneringar bildar en rankinglista där terminens vinnare sedan koras. Vi har två pingisbord nere i Guldgruvan (se nedan). 

Musiken
Verksamheten i Musiken utgår från barnen och deras önskemål. Den bärande tanken är respekt för barnet som person och barnets lust till kreativitet. Genomgående är verktygen lättlärda, barnen tar snabbt egna initiativ till låtar och film. Andra runt omkring blir inspirerade och håller flödet igång, ständigt nya idéer och infall.
Musiklokalerna är uppdelade i Studion, Minirepan och Microrepan . Det här är stället för rockband, inspelning, digitala projekt, video, låtskrivande och div ljudskapande. I Musiken kan man t ex:
– göra egen musik med musikdatorerna
– lära sig spela på olika instrument
– bara låta, sjunga & ha kul
– spela i band
– filma med DV-kamera – redigera film
– göra tecknad film & stop motion animationer
– bearbeta ljud & bild digitalt
– experimentera med ljud
– spela live
– spela in och göra cd eller dvd
– lägga ut sina alster på nätet
– använda nätet kreativt, YouTube-filmer, texter, research

Filmstudion
I filmstudion får barnen göra sina egna filmer och hela tanken med filmstudion är att de ska få fritt spelrum att utveckla sin fantasi och kreativitet. De får hjälp med att filma framför green screen och sedan redigera filmen. Med hjälp av green screen kan de låtsas att de befinner sig var som helst på eller utanför jorden. Vad de kan göra i filmstudion är bara deras fantasi som sätter stopp för.
För de som vill göra filmer utanför filmstudion finns det kameror att låna.
Utöver själva filmandet kan barnen klippa film, lägga på effekter, göra animerad film, redigera foton och se på filmer.

Trivselregler
På MMK behandlar alla barn och personal varandra med respekt. Vi är rädda om våra lokaler och material. Vi gör allt för att våra kompisar ska trivas.