Maria miniklubb årskurs F-3 (MMK)

Välkommen till MMK - Maria Miniklubb! F-3
Hemvisten
Verksamheten är för barn i F-3. Hemvisten är den centrala punkten för barnen dit de går efter skolan och äter mellanmål innan de sprider ut sig i de olika verksamheterna. 
I hemvisten kan de också spela spel, baka eller bara sitta och prata. Det finns även ett lugnare rum där de kan läsa och lyssna på musik. Utöver hemvisten erbjuder vi en mängd olika aktiviteter i våra verksamheter, både kreativa och idrottsinriktade.
Miniklubben ligger i nära anslutning till Tantolunden och Zinkensdamms IP.
Här på MMK är vi elva anställda. MMK har heldagsöppet under alla lovdagar. Varje vecka mailar vi ut Maria Mininytt, vår tidning, till barn och föräldrar.

Mellanmålet
Varje dag står en mellanmålsbuffé uppdukad och här erbjuds flera sorters bröd, pålägg, frukt och grönsaker, yoghurt med bär, müsli, te och smaksatt vatten.
Mellanmmålet serveras varje dag fram till klockan 15.30. Kl 16.00 ställer vi fram frukt.

Idrott
Idrotten är en verksamhet som drar till sig ett stort intresse. Här får barnen prova på olika sporter och lekar. Det ska vara roligt för alla och därför delar personalen in barnen i olika lag, så att ingen ska känna sig utanför. Idrotten är en av de verksamheter där barnen får träffa “de äldre”, det vill säga mellanstadieeleverna. De flesta aktiviteter i gymnastiksalarna är gemensamma med mellanstadiet, men det finns idrotter och lekar som bara är avsedda för MMK-barnen.
Personalen har god regelkunskap i många olika sporter vilket är en förutsättning. Eftersom att många barn tar idrott på största allvar måste också vi göra det. Det gör det också lättare att lära ut idrotter till barn som inte provat dessa.
Ett populärt inslag är våra olika turneringar, som ofta följer pågående idrottsevenemang runt om i världen. Till exempel arrangerar vi vårt eget Handbolls-EM, MFK Open i tennis, Fotbolls-EM och flera andra spontanturneringar. Eftersom personalen delar in turneringslagen behöver man inte vara en stjärna i idrott för att kunna vara med; kanske kan man till och med vinna en turnering i en sport man annars inte utövar. Det kan betyda mycket för barnen. 

Teater
Någon gång i veckan anordnar vi teaterlekar där vi kan testa på bland annat improvisation och tillitsövningar. Ett populärt inslag är "Teater på Minuten" där vi på ett lekfullt sätt gör en minutlång pjäs av en känd berättelse, som vi sedan visar upp för kompisarna genom en liten turné i de andra verksamheterna. Det är ett enkelt sätt för barnen att få ta plats på scenen framför en publik utan att det blir för mycket allvar. 

Skapande
På Lilla Skapande får barnen använda sin fantasi och kreativitet. Det finns tillgång till ett varierande material för teckning, måleri, modellering och konstruktion.
Utgångspunkten ligger i barnens intressen och erfarenheter, men de uppmuntras även till att göra nya upptäckter och att våga prova, utan krav på att göra "fina saker".
Genom att söka och hitta lösningar på problem ges förutsättningar att utveckla tilltro till sin egen förmåga.
i ateljén eftersträvar vi en god ordning för att det ska vara lätt för barnen att hitta, ta fram och plocka undan och därmed få behålla ett skapande flow. 
Ibland arbetar vi med teman för att testa nytt, fördjupa oss i något spännande eller uppmärksamma en speciell tid på året. En del tema-perioder avslutas med utställningar.


Guldgruvan
I Guldgruvan finns datorer med internetuppkoppling och olika tv-spelskonsoller. Barnen får boka max en tid per dag. I Guldgruvan finns även två pingisbord och ett biljardbord.

Biljard & pingis
När vi spelar biljard på MMK brukar vi spela tre olika varianter; eightball (Åttaboll), Nineball (Nioboll) och “skarbövikaren”. I pingis spelar vi matcher till 11 samt andra mer lekfulla varianter som exempelvis King och rundpingis.
Varje vecka avgörs en deltävling av biljard- och pingisturneringarna som sträcker sig över en termin.  I slutet på varje termin så har vi en stor prisutdelning där medaljer, utmärkelser och "fair play"-priser från olika verksamheter delas ut.

Musiken
Verksamheten i Musiken utgår från barnet och deras önskemål. Den bärande tanken är respekt för barnet som person och barnets lust till kreativitet. Genomgående är verktygen lättlärda, barnen tar snabbt egna initiativ till låtar. Andra runt omkring blir inspirerade och håller flödet igång, ständigt nya idéer och infall. Ett par gånger om året anordnas Valfestivalen där barnen har möjlighet att visa upp vad de har gjort i Musiken under terminen.
Musiklokalerna är uppdelade i Replokalen, Minirepan och Green Room. Det här är stället för rockband, inspelning, digitala projekt, video, låtskrivande och div. ljudskapande. I Musiken kan man t ex, :
– göra egen musik med musikdatorerna
– lära sig spela på olika instrument
– bara låta, sjunga & ha kul
– spela i band
– bearbeta ljud digitalt
– experimentera med ljud
– spela live
– spela in och göra cd eller dvd
– lägga ut sina alster på nätet ex. Spotify
– använda nätet kreativt, YouTube-filmer, texter, research

Filmstudion
I Filmstudion får barnen göra sina egna filmer och hela tanken är att de ska få fritt spelrum att utveckla sin fantasi och kreativitet. De får hjälp med att filma framför green screen och sedan redigera filmen. Med hjälp av green screen kan de låtsas att de befinner sig var som helst på eller utanför jorden. Det är bara barnens fantasi som kan sätta stopp för vad de kan skapa i Filmstudion.
För de som vill göra filmer utanför filmstudion finns det kameror att låna.
Utöver själva filmandet kan barnen klippa film, lägga på effekter, göra animerad film, redigera foton samt se på filmer.

Trivselregler
På MMK behandlar alla barn och personal varandra med respekt. Vi är rädda om våra lokaler och material. Vi gör allt för att våra kompisar ska trivas.