Maria Fritidsklubb årskurs 4-6 (MFK)

Välkommen till MFK - Maria Fritidsklubb!

Hemvisten
Lokalen där årskurs 4 -6 befinner sig kallas Badet. Namnet kommer sig av att Mariaskolans bad tidigare fanns här. Badet är hjärtat i hela vår verksamhet och hit kommer våra 240 barn varje dag efter skolans slut för att äta mellanmål, hänga av sig sina jackor och väskor, spela pingis, biljard, tv-spel, datorspel, sällskapsspel, läsa tidningar och böcker eller bara vara. Lokalen används förmiddagstid för skolans rastverksamhet och kvällstid bedrivs ungdomsklubb för äldre ungdomar.
I vårt Café äter barnen mellanmål, men därefter förvandlas rummet snabbt till ett sällskapsrum där det spelas spel, tävlas i back- gammon, pratas och umgås. Det finns också två pingisbord och ett biljardbord.
Fredagar är en speciell dag på Maria Fritidsklubb. Vi bjuder på något gott fika som barnen kan äta medan de ser på fredagsfilmen som vi visar på storbildsduk.
Varje vecka arrangeras en pingisturnering och en biljardturnering. Vi spelar också tv-spelsturnering på bio-duk varje vecka. I taket på biljard- och pingisrummet har vi byggt ett loft där vi har våra tv-spel.  I ett angränsande rum har vi datorer som är kopplade till ett nätverk. Där kan barnen spela spel och utforska Internet. De bokningsbara tiderna på tv-spel och datorspel är begränsade till cirka 55 minuter per dag och barn. Anledningen är att vi vill ge utrymme för andra aktiviteter.

Mellanmålet
Varje dag står en mellanmålsbuffé uppdukad och här erbjuds flera sorters bröd, pålägg, frukt och grönsaker, yoghurt med bär, müsli, te och smaksatt vatten.
Mellanmmålet på MFK serveras varje dag ca. 13.30- 15.30.         kl 16.00 ställer vi fram frukt.

Skapande
På skapande erbjuder vi:
– en lustfylld, inspirerande och välkomnande miljö.
– tillgång att använda sig av bild- och formspråkets möjligheter.
– att barnen var och en efter sina egna förutsättningar ska få möjlighet att använda och utveckla sin kreativitet och fantasi.
– uppmuntran och stöd till barnen att lita på sina egna idéer. Att få dem att våga prova sig fram och hitta egna lösningar.
Innehåll
– Barnen får möjlighet att experimentera och prova på olika material utan krav på att göra ”fina saker”.
– Tyngdpunkten ligger på den skapande processen och inte i det färdiga resultatet.
– Vi arbetar med fritt skapande i en mängd olika material som till exempel färg, papper, lera, gips, skrot och naturmaterial.
– Vi arbetar också efter olika teman som t.ex. skräck och skrock, uppfinningar och magiska masker.
– Vi åker iväg och låter oss inspireras av utställningar, vackra miljöer och andra skapande verksamheter.
Teman
– Teman är till för att inspirera. Vi väljer teman som inte är för snäva. Det finns utrymme för barnens egna idéer där de kan använda sig av flera olika material.
– Vi väljer teman som vänder sig till alla barn oavsett förkunskaper, ålder och kön.
– Vi presenterar en ny temaperiod genom att låna böcker, lyssna på musik, sätta upp bilder och duka fram material på ett lockande sätt.
– Under tiden vi arbetar växer en miniutställning fram med de saker som blir färdiga. En del temaperioder avslutas med en större utställning.

Idrott
Idrotten är en verksamhet som drar till sig ett stort intresse. Här får barnen prova på olika sporter och lekar. Det ska vara roligt för alla och därför delar personalen in barnen i olika lag, så att ingen ska känna sig utanför. Idrotten är en av de verksamheter där barnen får träffa “de äldre”, det vill säga mellanstadieeleverna. De flesta aktiviteter i gymnastiksalarna är gemensamma med mellanstadiet, men det finns idrotter och lekar som bara är avsedda för MMK-barnen.
Personalen har god regelkunskap i många olika sporter vilket är en förutsättning. Eftersom att många barn tar idrott på största allvar måste också vi göra det. Det gör det också lättare att lära ut idrotter till barn som inte provat dessa.
Ett populärt inslag är våra olika turneringar, som ofta följer pågående idrottsevenemang runt om i världen. Till exempel arrangerar vi vårt eget Champions League, Handbolls-EM, MFK Open i tennis, MFK-OS och flera andra spontanturneringar. Eftersom personalen delar in turneringslagen behöver man inte vara en stjärna i idrott för att kunna vara med; kanske kan man till och med vinna en turnering i en sport man annars inte utövar. Det kan betyda mycket för barnen. 

Teater
Under teatern fördjupar vi nu arbetet med att ge eleverna verktyg i hur vi kan använda vårt kroppsliga uttryck för att gestalta en karaktär, berättelse eller situation. Vi undersöker möjligheterna med "rummet", hur vi kan använda oss av det och hur vi interagerar och relaterar till varandra i relation till det vi arbetar med. Vi fortsätter att arbeta med att skapa ett bra gehör och samarbete inom gruppen och med att utforska innebörden av publikens närvaro. Teaterlektionernas form och innehåll utformas utifrån gruppens behov och intresse. I samråd med gruppen undersöker vi möjligheten att arbeta med ett uppspel och arbetet med kostym, scenografi, mask, ljud och ljus introduceras på nytt. 

Musiken
Verksamheten i Musiken utgår från barnet och deras önskemål. Den bärande tanken är respekt för barnet som person och barnets lust till kreativitet. Genomgående är verktygen lättlärda, barnen tar snabbt egna initiativ till låtar. Andra runt omkring blir inspirerade och håller flödet igång, ständigt nya idéer och infall. Ett par gånger om året anordnas Valfestivalen där barnen har möjlighet att visa upp vad de har gjort i Musiken under terminen.
Musiklokalerna är uppdelade i Replokalen, Minirepan och Green Room. Det här är stället för rockband, inspelning, digitala projekt, video, låtskrivande och div. ljudskapande. I Musiken kan man t ex, :
– göra egen musik med musikdatorerna
– lära sig spela på olika instrument
– bara låta, sjunga & ha kul
– spela i band
– bearbeta ljud digitalt
– experimentera med ljud
– spela live
– spela in och göra cd eller dvd
– lägga ut sina alster på nätet ex. Spotify
– använda nätet kreativt, YouTube-filmer, texter, research

Filmstudion
I Filmstudion får barnen göra sina egna filmer och hela tanken är att de ska få fritt spelrum att utveckla sin fantasi och kreativitet. De får hjälp med att filma framför green screen och sedan redigera filmen. Med hjälp av green screen kan de låtsas att de befinner sig var som helst på eller utanför jorden. Det är bara barnens fantasi som kan sätta stopp för vad de kan skapa i Filmstudion.
För de som vill göra filmer utanför filmstudion finns det kameror att låna.
Utöver själva filmandet kan barnen klippa film, lägga på effekter, göra animerad film, redigera foton samt se på filmer.

Biljard
När vi spelar biljard på MFK brukar vi spela tre olika varianter; eightball (Åttaboll), Nineball (Nioboll) och “skarbövikaren”. Varje vecka avgörs en deltävling av biljardturneringen som sträcker sig över en termin.  I slutet på varje termin har vi en stor prisutdelning där medaljer, utmärkelser och fair play priser från olika verksamheter delas ut.

Pingis
Pingis är den mest populära aktiviteten. Vi spelar olika varianter, från singel och dubbel till mer lekfulla som Kung.
Kung spelas av alla barn och det brukat vara fullt ös runt bordet. Kungen står ensam på en sida av bordet och bestämmer antalet prickar man får ha innan man åker ut, till vilken poäng  finalen spelas och hur många man ska vara kvar för att fortfarande springa runt bordet eller stå kvar.
Dubbel har blivit ett populärt sätt för barnen att utmana personalen. Singel håller på hela tiden från att vi öppnar tills vi stänger.  Turneringarna drar igång varje termin och löper sedan hela terminen ut med en deltävling per vecka, och ett rankingsystem som avgör vem som blir MFK-mästare.

Datorer
MFK:s datorverksamhet består av sex nätverkskopplade datorer för årskurs 4-5. Årskurs 6 har ett eget rum med fyra nätverkskopplade datorer. På dessa datorer kan barnen spela spel med eller mot varandra. Om de vill skriva finns det tillgång till ordbehandlingsprogram och skrivare. Vi har även surfplattor som barnen kan använda till att lyssna på musik och surfa på.
Alla som vill kan vara ute och göra olika saker på internet, men det finns flera sidor vi tycker är olämpliga och därmed har valt bort. Om du som förälder har frågor om detta är det bara att höra av dig.

Spel
Vi har ett loft med TV-spel. Barnen får boka 55 minuter per dag och varje vecka arrangerar vi turneringar i olika spel. Barnen spelar flera tillsammans på varje tid. På en del spel räcker det inte att “bara sitta still och trycka på knappar”, utan deltagaren måste vara aktiv med kroppen.
Tro det om ni vill, men vi har också analoga spel. Det spelas en hel del strategispel, exempelvis schack och othello, men också sällskapsspel som Monopol, Galenpanna med flera. Vi har flera kortlekar som används flitigt, till bland annat Vändtia, Finns i sjön och det sociala spelet "Maffia".

Trivselregler
På MFK behandlar alla barn och personal varandra med respekt. Vi är rädda om våra lokaler och material. Vi gör allt för att våra kompisar ska trivas.