Maria Fritidsklubb årskurs 4-6 (MFK)

Hemvistet
Lokalen där åk 4 -6 befinner sig kallas Badet. Namnet Badet kommer sig av att det tidigare var Mariaskolans bad här. Nedan följer en kort beskrivning av en del av utbudet för åk. 4 – 6.
Badet är hjärtat i hela vår verksamhet och här äter ca 230 barn mellanmål, hänger av sig sina jackor och väskor, spelar pingis, biljard, tv-spel, dataspel, sällskapsspel, läser tidningar och böcker eller bara är. Lokalen används förmiddagstid för skolans rastverksamhet och kvällstid bedrivs det ungdomsklubb för högstadieungdomar.
I vårt Café äter barnen mellanmål, men därefter förvandlas rummet snabbt till ett sällskapsrum där det spelas spel, tävlas i back- gammon, man pratar och umgås. För de som vill finns det två pingisbord och två biljardbord.
Fredagar är en speciell dag på Maria Fritidsklubb, för då är det glass till självkostnadspris. Lite då och då bjuder vi på bakverk som barnen har bakat.
Allt detta kan avnjutas till fredagsfilmen som visas på storbildsduk.
Varje vecka arrangeras en pingisturnering och en biljardturnering. Vi spelar också TV-spels turnering på bio-duk varje vecka. I taket på biljard- och pingisrummet har vi byggt ett loft där vi har våra tv-spel.  I ett angränsande rum har vi datorer som är kopplade till ett nätverk. Där kan barnen spela spel och utforska Internet. Tiderna på Tv-spel och dataspel är begränsade till ca. 50min per dag och barn. Anledningen är att vi vill ge utrymme för andra aktiviteter.

Mellanmålet
Varje dag står en mellanmålsbuffé uppdukad och här erbjuds flera sorters bröd, pålägg, frukt och grönsaker, yoghurt med bär, müsli, te och smaksatt vatten.
Mellanmmålet på MFK serveras varje dag fram till klockan 15.30. Kl 16.00 ställer vi fram frukt.

Skapande
På skapande erbjuder vi:
– en lustfylld, inspirerande och välkomnande miljö.
– tillgång till och använda sig av bild- och formspråkets möjligheter.
– att barnen var och en efter sina egna förutsättningar ska få möjlighet att använda och utveckla sin kreativitet och fantasi.
– uppmuntran och stöd till barnen att lita på sina egna idéer. Att få dem att våga prova sig fram och hitta egna lösningar.
Innehåll
– Barnen får möjlighet att experimentera och prova på att arbeta i olika material utan krav på att göra ”fina saker”.
– Tyngdpunkten ligger på den skapande processen och inte i det färdiga resultatet.
– Vi arbetar med fritt skapande i en mängd olika material som t.ex. färg, papper, lera, gips, skrot och naturmaterial.
– Vi arbetar också efter olika teman som t.ex. skräck och skrock, uppfinningar, magiska masker och indianverkstad.
– Vi åker iväg och låter oss inspireras av utställningar, vackra miljöer och andra skapande verksamheter.
Teman
– Teman är till för att inspirera. Vi väljer teman som inte är för snäva. Det finns utrymme för barnens egna idéer och där man kan använda sig av flera olika material.
– Vi väljer teman som vänder sig till både pojkar och flickor.
– Vi presenterar en ny temaperiod genom att låna böcker, lyssna på musik, sätta upp bilder och duka fram material på ett lockande sätt.
– Under tiden vi arbetar växer en miniutställning fram med de saker som blir färdiga. En del temaperioder avslutas med en större utställning.

Idrott
Idrotten är en stor del av MFK. På idrotten får barnen prova på olika sporter och lekar. På idrotten ska det vara roligt för alla och därför delar personalen in barnen i olika lag, så ingen ska känna sig utanför.
Personalen har god regelkunskap i många olika sporter. Detta är en förutsättning eftersom många barn tar idrott på största allvar så måste också vi göra det och ett bra sätt att göra detta är att kunna regler. God regelkunskap gör det också lättare att lära ut idrotter till barn som inte provat dessa.
För att göra det extra roligt så arrangerar vi olika turneringar som Champions League i fotboll på MFK ungefär samtidigt som den riktiga turneringen spelas ute i Europa. Andra exempel på sådana turneringar är Handbolls EM, MFK Open i tennis, MFK OS och mycket andra spontanturneringar. Eftersom personalen delar lagen så behöver man inte vara en stjärna i idrott för att kunna vara med, och kanske till och med vinna en turnering som betyder mycket för barnen.

Musiken
Verksamheten i Musiken utgår från barnet och deras önskemål. Den bärande tanken är respekt för barnet som person och barnets lust till kreativitet. Genomgående är verktygen lättlärda, barnen tar snabbt egna initiativ till låtar och film. Andra runt omkring blir inspirerade och håller flödet igång, ständigt nya idéer och infall.
Musiklokalerna är uppdelade i Replokalen, Minirepan och Green Room. Det här är stället för rockband, inspelning, digitala projekt, video, låtskrivande och div. ljudskapande. I Musiken kan man t ex, :
– göra egen musik med musikdatorerna
– lära sig spela på olika instrument
– bara låta, sjunga & ha kul
– spela i band
– filma med DV-kamera – redigera film
– göra tecknad film & stop motion animationer
– bearbeta ljud & bild digitalt
– experimentera med ljud
– spela live
– spela in och göra cd eller dvd
– lägga ut sina alster på nätet
– använda nätet kreativt, YouTube-filmer, texter, research

Filmstudion
I filmstudion får barnen göra sina egna filmer och hela tanken är att de ska få fritt spelrum att utveckla sin fantasi och kreativitet. De får hjälp med att filma framför green screen och sedan redigera filmen. Med hjälp av green screen kan de låtsas att de befinner sig var som helst på eller utanför jorden. Vad de kan göra i filmstudion är bara deras fantasi som sätter stopp för.
För de som vill göra filmer utanför filmstudion finns det kameror att låna.
Utöver själva filmandet kan barnen klippa film, lägga på effekter, göra animerad film, redigera foton samt se på filmer.

Biljard
När vi spelar biljard på MFK brukar vi spela tre olika varianter; eightball (Åttaboll), Nineball (Nioboll) och “skarbövikaren”.
Varje onsdag så avgörs en deltävling av biljardturneringen som sträcker sig över en termin.  I slutet på varje termin så har vi en stor prisutdelning där medaljer, utmärkelser och fair play priser från olika verksamheter delas ut.

Pingis
Pingis är den mest populära aktiviteten. Vi spelar lite olika varianter från singel och dubbel till lite mer lekfulla som Kung.
Kung spelas av alla barn och det brukat vara fullt ös runt bordet. Kungen står ensam på en sida av bordet och bestämmer antalet prickar man får ha innan man åker ut, till vilken poäng  finalen spelas och hur många man ska vara kvar för att fortfarande springa runt bordet eller stå kvar.
Dubbel har blivit ett populärt sätt för barnen att utmana personalen. Singel håller på hela tiden från att vi öppnar tills vi stänger.  Turneringarna drar igång varje termin och löper sedan hela terminen ut, med ett rankingsystem som avgör vem som blir MFK-mästare.
Pingis turnering. Varje tisdag så avgörs en deltävling av pingisturneringen som sträcker sig över en termin. Vi har en poängtabell som visar hur mycket poäng deltagarna har samlat ihop under alla deltävlingar.

Data
MFK:s dataverksamhet består av sex nätverks- kopplade datorer för årskurs 4-5. Årskurs 6 har ett eget rum med sex nätverks- kopplade datorer. På dessa datorer kan barnen spela spel med eller mot varandra. Om man vill skriva, så finns det tillgång till ordbehandlingsprogram och skrivare. Vi har även tre "paddor" som man kan använda för att lyssna på musik och bara surfa på.
Alla som vill kan vara ute och göra olika saker på internet, men det finns en hel del sidor som vi valt bort som vi tycker är onödigt. Om du som förälder har frågor om detta är det bara att höra av dig.
Spel
Vi har ett loft med TV-spel. 
Barnen får boka 50 minuter per dag och varje vecka arrangerar vi turneringar i olika spel. Barnen spelar flera tillsammans på varje tid.
På vissa spel räcker det inte med att “bara sitta still och trycka på knappar”. Utan deltagaren måste vara aktiv med kroppen.
Tro det om ni vill, men vi har också “analoga” spel. Det spelas både en hel del strategi såsom schack och othello samt sällskapsspel som Monopol och många andra. Det är också en hel del “kortoxar” som spelar vändtia, finns i sjön och vad mer man kan komma på.

Trivselregler
På MFK behandlar alla barn och personal varandra med respekt. Vi är rädda om våra lokaler och material. Vi gör allt för att våra kompisar ska trivas.